23 augustus, 19:32 • 4 minuten leestijd
De 'megakerk' in Yerseke is klaar. Het gebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg biedt plaats aan 2.000 kerkgangers en is daarmee de grootste van Zeeland. De eerste paal ging op 22 september 2022 de grond in, maar dat ging niet zonder slag of stoot.
Al in 2003 heeft de kerk plannen voor een nieuwe, grote kerk aan de rand van het dorp, maar pas in 2015 krijgen die plannen daadwerkelijk vorm. Het kerkbestuur legt een ontwerp op tafel van een kerk die aan 2.850 mensen plaats kan bieden. Het huidige gebouw aan de Oude Boogaert wordt te klein. De kerk heeft op dat moment 2.400 leden en ziet een jaarlijkse groei van 25 leden door geboorten, nieuwe inwoners en jonge stellen die zich aanmelden. In februari 2015 gaat het college van burgemeester en wethouders akkoord met de bouw van de megakerk.
Zeven zalen en een mortuarium
Het gebouw moet meer worden dan alleen een kerk. Er komen zeven zalen voor verenigingen, een kosterswoning, een pastorie, een parkeerplaats voor 353 auto's, een mortuarium met familiekamer, een fietsenkelder en een apart toegangspad naar de begraafplaats. Pronkstuk is de 45 meter hoge torenspits.
Tegenstand
Al snel komt er in datzelfde jaar tegenstand. Omwonenden kunnen de plannen van het kerkbestuur bekijken. "Nu kijk ik nog uit op een weiland waar ik lammetjes geboren zie worden, straks is dat een kerk", zegt een bewoner tijdens de kijkavond. Ook is er de angst voor verkeersdrukte. Niet alleen op zondag, maar ook doordeweeks tijdens trouwerijen en begrafenissen. Dertien omwonenden nemen een advocaat in de hand om de bouw van de kerk tegen te houden.
Hierna blijft het een tijd stil rondom de megakerk. In 2016 zou de bouw moeten beginnen, maar dat is uitgesteld. Ook het aantal zitplekken is ingekrompen: in het nieuwe plan zijn er 2.000 plekken ingetekend.
Locatie heroverwegen
De omgeving blijft bang voor horizonvervuiling, uitzichtverpesting en veel te drukke wegen. Diverse politieke partijen erkennen die angsten. De PvdA suggereert in maart 2017 om de nieuwe locatie van de kerk aan de Steeweg te heroverwegen. Ook het CDA uit zorgen over geluidsoverlast in de omgeving.
Een paar maanden verstrijken. In juli 2017 komt het verlossende woord: na een twee uur durend verhit debat stemt de gemeenteraad vóór de bouw van de kerk. Op de geplande locatie: Steeweg 37 in Yerseke.
Toch gaat de bouw dan nog niet meteen van start. Omwonenden maken bezwaar. Ze vinden dat het bestemmingsplan in strijd is met de regels van de provincie.
Raad van State: kerk moet minder hoog worden
De Raad van State beslist in maart 2019 dat de kerk er wel mag komen, maar dat het gebouw en de toren minder hoog moeten worden. Ook moeten er verkeersmaatregelen komen om de stroom auto's in goede banen te leiden.
Omdat er in januari 2020 nog geen verkeersmaatregelen genomen zijn, spant de buurt wederom een juridische procedure aan tegen de kerk in de vorm van een kort geding. De buurt blijft de kerk een bedreiging vinden voor de verkeersveiligheid, vertelt hun advocaat in 2020.
Kosten lopen op
De kerk heeft dus te maken met verschillende tegenslagen. De kosten van alle juridische procedures lopen op, maar ook de prijzen van bouwmaterialen en aannemers stijgen. De kostprijs van de kerk ligt volgens één van de kerkleden, die anoniem wil blijven, al op meer dan twintig miljoen euro. Daarnaast neemt het aantal kerkleden af. Toch blijft het gemeentebestuur doorzetten: de kerk aan de Steeweg moet er komen. Gefinancierd door de eigen kerkleden.
Ondanks de bezwaren van de buurt, de oplopende kosten en het afnemende aantal leden is het op 22 september 2022 eindelijk zover: de eerste paal van de grootste kerk van Zeeland gaat de grond in. In bijna twee jaar tijd wordt een gigantisch kerkgebouw uit de grond gestampt. De uiteindelijke kosten zijn naar verluidt opgelopen tot 22 miljoen euro.
Nu de kerk er eenmaal staat reageren omwonenden best tevreden. Ze zijn allemaal uitgenodigd voor de officiële opening. "Ik vind het een mooi gebouw geworden en ben benieuwd hoe het er vanbinnen uitziet", zegt een buurtbewoner. Een omwonende die niet op de kerk uitkijkt, ziet wel de kerktoren boven de bomen uitsteken. "Ik kan vanuit onze achtertuin nu altijd de tijd in de gaten houden", zegt ze lachend.
Een kerklid reageert ook positief: "De laatste tijd paste niet iedereen in de kerk bij een bijzondere dienst zoals een kinderdoop. Ik hoop dat we daar nu wel genoeg ruimte voor hebben."
Zondag eerste kerkdienst
Afgelopen zondag werd de laatste kerkdienst in het oude kerkgebouw gehouden. Het nieuwe kerkgebouw aan de Steeweg is klaar voor gebruik. Vanavond wordt het gebouw in besloten kring geopend, morgen is een open dag en zondag kunnen de inmiddels 2.235 leden naar de dienst in hun grootste kerk van Zeeland.